Tyngdtäcke

Kvinna sover med tyngdäcke

Vilket tyngdtäcke är egentligen bäst i test? Som konsument kan det vara svårt att navigera mellan alla olika alternativ som finns på marknaden.

Utbudet är stort och det finns många företag och butiker som erbjuder tyngdtäcket. Alla tyngdtäcken skiljer sig på ett eller annat vis och detta gör det bara svårare att välja rätt produkt. Men oroa er inte, syftet med detta blogginlägg är att hjälpa er på traven.

Självklart finns det webbplatser som jämför olika märken och kollektioner av tyngdtäcken som finns på marknaden. Däremot brukar ett högt betyg ofta reflektera att det företaget har betalat mest pengar för att hamn högt. Detta är tyvärr sanning och det är så branschen fungerar.

Hoppet har inte dött då det finns företag som har gått den etiska vägen. Företag som Qoali har bestämt sig för att skicka sin kollektion till RISE (Research Institute of Sweden). Istället för att brottas med konkurrenter har de fått sina tyngdtäcken testade av ett oberoende och ackrediterat provningslaboratorium i Sverige.

RISE beskriver sin verksamhet som oberoende och statligt forskningsinstitut som erbjuder unik expertis och ett 100-tals test- och demonstrationsmiljöer. Just för att framtidssäkra teknologier, produkter och tjänster.

Ett tyngdtäcke som är baserat på forskning och har fått det bekräftat är en högkvalitativ produkt.

Fördelar med ett tyngdtäcke

Att man sover med bättre med hjälp av ett tyngdtäcke är vetenskapligt bevisat. Det finns många dokumenterade fördelar med ett tyngdtäcke. Ett täcke som väger mer stimulerar kroppen på ett naturligt sätt. Kroppen producerar serotonin och melatonin som är två hormon. Melatonin hjälper dig att somna och serotonin ser tull att du vaknar upp och känner dig utvilad men harmonisk.

Tyngdtäcket är ett naturligt hjälpemedel för personer med sömnsvårigheter eller för personer som vill sova djupare. Täcket hjälper dig att koppla av och ger en djup sömn så att du ska klara av nästkommande dag, full av energi.

 Studierna som finns om tyngdtäcken visar att när du sover under ett tyngdtäcke ökar halten av oxytocin. Samtidigt sjunker stresshormonet kortisol. De mest omtalade fördelarna med ett tyngdtäcke är:

  • Minskade sömnproblem
  • Dämpar stress, ångest och oro
  • Lindrar smärta och värk
  • Hjälper vid diagnoser som ADD/ADHD

Vilket tyngdtäcke ska du välja?

När du väljer ett tyngdtäcke är det framförallt vikten på täcket som är viktigt att ta hänsyn till. De tre vanligaste alternativen av vilken vikt du ska välja är:

Det första alternativet är ett lättare täcke. Det väger oftast 5kg och är 3-5kg gånger tyngre än ett vanligt täcke. Detta täcke passar de allra flesta, oavsett ålder.

Det andra alternativet är medelvarianten som är ett tyngdtäcke för dig som inte tackar nej till en stor och tyng kram. Detta täcke väger oftast runt 8kg och är det allra populäraste tyngdtäcket på marknaden. Det spelar ingen roll om du ska ta en power-nap eller sova en hel natt.

Vem bör använda sig av ett tyngdtäcke?

Det är svårt att exakt peka ut vid vilken ålder man ska välja att sova med ett tyngdtäcke. Täcket är lämpat för både barn och vuxna vilket är en fördel med tyngdtäcket. Något man dock bör tänka på är att vara försiktig med barn som har outvecklade lungor. Täcket kan då uppfattas som mer påfrestande vilket man bör vara försiktig med. Det är också viktigt att barnet är tillräckligt gammal för att kunna berätta själv om hen vill eller inte vill sova med ett tyngdtäcke. Personer med hjärt- och lungsjukdomar bör inte använda tyngdtäcken.

Att tänka på

Vid köp av ett tyngdtäcke finns det flertalet saker att tänka på. Ett tyngdtäcke är inte helt gratis och när man står inför ett större köp är det viktigt att tänka på en hel del. Framförallt är det viktigt att välja rätt täcke för dig. Se till att jämföra olika företag och ser hur priserna och andra faktorer skiljer sig åt. Ett tips är att jämföra olika företag och se hur priserna samt andra faktorer skiljer sig åt. Det dyraste täcket behöver inte vara det bästa och det billigaste behöver inte vara sämst.