Målerifirma eller själv? Ska jag måla fasaden?

malerifirma-eller-sjalv-ska-jag-mala-fasaden

Att måla en fasad är ett jobb som man som hus eller villaägare måste vara beredd på att göra. Det är nämligen något som måste göras regelbundet. Men om man redan från början har använt sig av en kvalitetsfärg så kommer man att behöva måla om fasaden mer sällan än om man använt sig av en lågkvalitetsfärg.

Därför ska man alltid använda sig av en färg av hög kvalité då det helt enkelt kommer att spara dig både tid och pengar i framtiden. För även om en lågkvalitetsfärg kanske kan vara billigare så kommer det krävas att du målar om fasaden igen efter bara några år. Det gör att det både tidsmässigt och pengamässigt faktiskt är ett slöseri att måla med en lågkvalitetsfärg.

Är man osäker på att göra jobbet själv så är det smidigast att ta hjälp av en målerifirma. Västra Götalands Tak AB har flera målare med många års erfarenhet som målare.

Hur gör man för att måla en fasad?

För att måla en fasad så krävs det att man vet vad man gör. Det kräver ofta en stor mängd förberedelser och förarbeten innan man ens kan börja måla. Men det beror till stor del på vilken färgtyp man använt sig av och vilken typ av färg som man målat fasaden med tidigare. Det krävs nästan alltid att man tvättar fasaden och även borstar den för att få bort löst sittande färg.

Om man inte gör allt förarbete som krävs så riskerar man att färgen kommer att släppa. Även om kanske inte all färg släpper så kommer det släppa på en del platser åtminstone. Därför ska man som sagt se till att allt förarbete och alla förberedelser är gjorda innan man börjar måla en fasad.

Om man inte vet vilka förarbeten eller förberedelser som krävs så finns det ofta en mängd information på nätet. Där kan man även få upp tillverkarens anvisningar om sådana inte följde med när man köpte färgen.

Välja rätt färg för att måla en fasad

Att välja rätt färg för när man ska måla en fasad är inte alltid det enklaste. Det kräver att man vet vilken färgtyp som använts tidigare. Och även om man kan få reda på det så är det ofta något som tar lite tid. Men om man vet vilken färgtyp som fasaden målats med. Då så kan man köpa samma färgtyp och följa de anvisningar som finns. På det sättet kan man vara så säker som möjligt på att färgen inte kommer att släppa. Och att slutresultatet kommer att se bra ut.

Men att tvätta och borsta fasaden är något som alltid rekommenderas oavsett vilken färgtyp man ska använda sig av. Det bildas nämligen en hinna på fasaden av smuts och fett. Den kan göra att färgen inte fäster. Det kommer också beroende på färgtyp att lysa igenom när man målat och då kommer det inte se speciellt bra ut.

Därför är det otroligt viktigt att man gör allt förarbete som krävs för att fasaden ska bli ren. Och så att man kan måla den så enkelt som möjligt. Är man osäker på hur man målar en fasad kan man alltid anlita någon för att göra jobbet åt en.