Lamellgardin & Rullgardin – Vad är skillnaden?

Orange Lamellgardin

Lamellgardin som solskydd är en simpel uppfinning men också ett mycket funktionellt solskydd. Under större delen av året så behöver vi svenskar inte bekymra oss över sol och solskydd. När sommaren väl kommer, kan det dock vara något som man bör tänka på. För det finns flera fördelar med att göra det. Även om man inte märker av dem på samma sätt under resten av året. Det är dock en del saker och ting man kan behöva tänka på. Framförallt när man ska välja vilka solskydd som passar för en själv. Framförallt handlar det även om man behöver ett kombinerat solskydd med insynsskydd. Något som kan vara svårt att känna till om man inte tänker på det. Framförallt om man inte har hunnit bo i sitt hem speciellt länge.

För att kunna dra nytta av de fördelarna som finns med de olika solskydden måste man se över hur man bor. Har man direkt solljus som kommer in genom ens rutor, kan det vara bra att tänka på att även införskaffa markiser. Det kommer nämligen att minska värmeutvecklingen inomhus något enormt. Om man däremot vill ha en kombination av solskydd och insynsskydd så finns det en del saker att tänka på. Framförallt beror det på vart de ska sitta någonstans, då varje rum har sina egna förutsättningar.

Skillnaden mellan lamellgardin och rullgardin

Rullgardin och lamellgardin är två helt olika solskydd som inte alls påminner om varandra. Det man dock ska tänka på är att båda varianterna har sina fördelar och nackdelar. Rullgardiner är gardiner som man rullar ner över sina fönster, när det passar, för att skydda mot solljus och insyn. Vanligtvis använder man sig av rullgardiner i sovrum eller rum som man vill kunna mörklägga. Lamellgardiner har inte alls samma fördelar när det gäller mörkläggning.

Istället är det betydligt vanligare att man använder sådana i vardagsrum, tv-rum eller andra liknande rum. Där man inte vill få en total mörkläggning, men hindra solljuset från att bli störande. Man får dessutom med lamellgardiner ett bra insynsskydd. Lamellgardin som solskydd är dessutom väldigt fördelaktiga om man har flera stora fönster, sida vid sida, eller ett väldigt stort fönster.

Mörkläggningseffekten är dock inte alls lika bra som man kunnat förvänta sig om man istället valt rullgardiner. Den största skillnaden är helt enkelt att man inte alls använder rullgardiner och lamellgardiner på samma sätt. Något som gör att man får tänka över hur man vill kunna lägga upp hur man ska sätta upp sina solskydd och vart man ska göra det.

Vilket solskydd ska man då välja?

När man sitter och funderar på vilken variant av solskydd som man ska välja. Bör man framförallt först och främst titta på vart man vill ha dem. För det finns stora fördelar med rullgardiner i sovrummet, men inte alls lika många i vardagsrummet. Samma princip gäller för lamellgardiner som inte alls är lämpade för rum som man vill ha mörklagda.

Så när det gäller vilket solskydd man ska välja så är det en smaksak. Men även en fråga om vart man ska använda det. I slutändan får man nämligen utgå ifrån ens egna behov.

Jämföra priser på lamellgardiner

Innan köp av lamellgardiner bör man noggrant jämföra priser. Detta görs smidigast genom olika tjänster på internet som jämför priser på produkter mellan olika hemsidor. Som kund kan man spara pengar på detta vilket är till en fördel. Detta är en av fördelarna med att köpa något på internet. En annan mycket givande fördel är att det inte spelar någon roll om du bor i Sundsvall, Pajala eller Helsingborg eller städer där emellan.